Placki z bananami na maślance

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Smaczne placki bananowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 "czubata" szklanka mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    szczypta soli
    1 szklanka maślanki naturalnej
    3 łyżki mleka
    1 duże jajko
    2 łyżki masła
    olej w sprayu
    2 małe banany
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki

Placki z bananami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche wymieszać w dużej misce. Składniki mokre wymieszać w drugiej, mniejszej misce. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, połączyć z mokrymi składnikami i dodać całość do do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, używając elektrycznej trzepaczki. Ciasto można odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Banany pokroić na cienkie plastry. Rozgrzać patelnię do naleśników i spryskać olejem lub oliwą. Układać po 4 plastry banana, zalewać ciastem za pomocą miarki lub łyżki do sosu. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocistobrązowy kolor. Pancakes są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.
    Podawać z dżemem i syropem klonowym. Jeśli dżem do podania jest zbyt gęsty można go podgrzać w rondelku, dolewając odrobinę wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować