Placki z bananami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche wymieszać w dużej misce. Składniki mokre wymieszać w drugiej, mniejszej misce. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, połączyć z mokrymi składnikami i dodać całość do do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, używając elektrycznej trzepaczki. Ciasto można odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Banany pokroić na cienkie plastry. Rozgrzać patelnię do naleśników i spryskać olejem lub oliwą. Układać po 4 plastry banana, zalewać ciastem za pomocą miarki lub łyżki do sosu. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocistobrązowy kolor. Pancakes są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Podawać z dżemem i syropem klonowym. Jeśli dżem do podania jest zbyt gęsty można go podgrzać w rondelku, dolewając odrobinę wody.
Komentarze