Pierś z kaczki z żurawiną

4.49 (148 ocen)

  • 4 godz.

Pyszny pomysł na odświętny obiad. Żurawina doskonale pasuje do kaczki.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 kacze piersi ze skórą (ok. 40 dag)
    łyżeczka startego imbiru
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżka miodu
    sól
    świeżo mielony kolorowy pieprz

    sos żurawinowy:
    250 ml wody
    1/2 szklanki żurawiny suszonej (całe owoce)
    szczypta cynamonu i imbiru suszonego
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś z kaczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję i obsuszam papierowym ręcznikiem. Skórę nacinam ostrym nożem. Z miodu, imbiru i soku z cytryny robię marynatę i nacieram nią mięso. Wstawiam je na kilka godzin do lodówki.

    Wodę gotuję i wrzucam żurawinę. Gotuję około 10 minut aż żurawina zmięknie. Blenduję ją na gładki krem. Doprawiam szczyptą cynamonu i imbiru dla podkreślenia smaku.

    Kaczkę wyjmuję z marynaty i układam skórą do dołu na zimnej patelni. Smażę na średnim ogniu około 10 minut. Skórka powinna być złocista. Podczas smażenia z kaczki wytopi się dużo tłuszczu, dlatego nie dodajemy do smażenia żadnego oleju. Po 10 minutach pierś przewracam na drugą stronę i smażę ok. 5 minut. Kaczkę przekładam na talerz i zostawiam kilka minut by odpoczęła. Oprószam ją delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ją także wstawić na kilka minut do piekarnika.

    Pierś kroję w plastry i podaję z sosem żurawinowym.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Imbir Kaczka Pierś z kaczki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować