Pierś kaczki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostrym nożem nacinamy skórę kaczki w kratkę. Rozgrzewamy suchą patelnię. Piersi wykładamy skórą do dołu. Smażymy z jednej strony około 3 minut, aż skórka się zarumieni i tłuszcz wytopi. Tłuszczem polewamy górę i przekręcamy na drugą stronę, smażąc tak samo około 2,5-3 minut. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Mięso układamy na kawałkach folii aluminiowej i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Zawijamy w folię, układamy w blasze i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Wyjmujemy i pozwalamy mięsu odpocząć. Rozwijamy z folii. Płyn wlewamy do patelni z pozostałym tłuszczem. Dodajemy musztardę, miód i mieszamy je gałązką rozmarynu, zostawiając ją w patelni. Obficie doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy alkoholem i podpalamy na dosłownie kilka sekund, aby smaki się idealnie połączyły (w wersji bez podpalania warto poczekać, aż alkohol wyparuje, cały czas mieszając). Kaczkę kroimy w plasterki. Podajemy polaną sosem, z ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego!
Komentarze