Pierś kaczki z sosem

4.49 (201 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso podane z wyjątkowym sosem z dodatkiem mocnego alkoholu. Danie dopełnione buraczkami na ciepło i ziemniakami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
    świeżo zmielona sól i pieprz

    150 ml bimbru/koniaku/whisky
    1 gałązka rozmarynu
    3 pełne łyżki musztardy
    3 pełne łyżki miodu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś kaczki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostrym nożem nacinamy skórę kaczki w kratkę. Rozgrzewamy suchą patelnię. Piersi wykładamy skórą do dołu. Smażymy z jednej strony około 3 minut, aż skórka się zarumieni i tłuszcz wytopi. Tłuszczem polewamy górę i przekręcamy na drugą stronę, smażąc tak samo około 2,5-3 minut. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Mięso układamy na kawałkach folii aluminiowej i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Zawijamy w folię, układamy w blasze i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Wyjmujemy i pozwalamy mięsu odpocząć. Rozwijamy z folii. Płyn wlewamy do patelni z pozostałym tłuszczem. Dodajemy musztardę, miód i mieszamy je gałązką rozmarynu, zostawiając ją w patelni. Obficie doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy alkoholem i podpalamy na dosłownie kilka sekund, aby smaki się idealnie połączyły (w wersji bez podpalania warto poczekać, aż alkohol wyparuje, cały czas mieszając). Kaczkę kroimy w plasterki. Podajemy polaną sosem, z ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Pierś z kaczki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować