2 porcje
250 g twarogu półtłustego
ok.150 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
1 jajko L
6 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
masło i bułka tarta
lub
na słodko śmietana,cukier waniliowy,cynamon,owoce co kto lubi
Pierogi leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy normalnie jak do obiadu,w osolonej wodzie,odlewamy,przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do miski z ziemniakami dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i przeciskamy całość przez praskę,wbijamy jajko,dajemy szczyptę soli,oraz mąki,wyrabiamy jednolite ciasto podsypując mąką w razie potrzeby.
Formujemy z ciasta wałek na podsypanym delikatnie mąką blacie,odcinamy kawałki,gotujemy w lekko osolonej,wrzącej wodzie,kilka min.od wypłynięcia na powierzchnię.
Porady
Podawać ciepłe polane bułką tartą z masłem lub na słodko jak u mnie :-)
Komentarze