Pierniczkowy obłoczek

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój autorski przepis na proste i pyszne ciasto z pierniczkami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu
    KREM:
    szklanka zimnego mleka
    2 śmietany fix w proszku
    śmietana 18 % (330 ml)
    galaretka pomarańczowa
    ORAZ:
    0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego )
    pierniczki w glazurze ok. 15-20 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Pierniczkowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno , dosypujemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek cały czas miksując. Przesiewamy mąkę, wsypujemy na 3 razy do jajek, mieszamy łyżką.

    Blachę (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. C termoobieg ok 20-25 minut (góra dół- 170 st. C)

    Po wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i smarujemy dżemem porzeczkowym.

    KREM:
    Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.
    Mleko ubijamy ze śmietan fix w proszku na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Gdy masa zgęstnieje (można schować na chwilkę do lodówki) wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem i równo rozsmarowujemy.
    Pierniczki kroimy na pół i delikatnie wciskając układamy na masę.
    Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)

Porady

Krem można modyfikować dodając galaretki o różnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować