Bananowy obłoczek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na kawałek obłędnego ciasta!
Kakaowe blaty, delikatna bita śmietana, banany,
no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku.
Ciasto jest lekkie i pyszne!
Poleca się na każdą rodzinną imprezę! :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklankę cukru
    1 szklankę mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    4 łyżki wody

    Dodatkowo:
    500 ml śmietanki 30 lub 36%
    4-5 banany
    dżem z czarnych porzeczek
    wiórki czekoladowe lub kakao na wierzch ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Bananowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C.
    Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i chwilę miksujemy.
    Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane mąki i kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
    Ciasto wykładamy do formy (można wcześniej jej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 minut - do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
    Ciasto kroimy na dwa blaty.
    Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dokładamy cukier puder i śmietan-mix.
    Składanie ciasta: pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i smarujemy go sporą porcją dżemu. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. 3/4 ubitej śmietany wykładamy na banany i wyrównujemy. Delikatnie układamy drugi blat ciasta. Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypujemy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować