Zapraszam na kawałek obłędnego ciasta!
Kakaowe blaty, delikatna bita śmietana, banany,
no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku.
Ciasto jest lekkie i pyszne!
Poleca się na każdą rodzinną imprezę! :)
Bananowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C.
Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i chwilę miksujemy.
Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane mąki i kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Ciasto wykładamy do formy (można wcześniej jej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 minut - do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Ciasto kroimy na dwa blaty.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dokładamy cukier puder i śmietan-mix.
Składanie ciasta: pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i smarujemy go sporą porcją dżemu. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. 3/4 ubitej śmietany wykładamy na banany i wyrównujemy. Delikatnie układamy drugi blat ciasta. Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypujemy kakao.
Komentarze