Pieczone kolorowe warzywa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Prosty sposób na niebanalne, kolorowe danie.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burak - 1 szt
    Ziemniaki fioletowe - 3 szt
    Marchewka - 1 szt
    Olej - 2 łyżki
    Pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
    Rozmaryn świeży - 2 gałązki
    Sól - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczone kolorowe warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowe warzywa 1. Warzywa myjemy. Fioletowe ziemniaki mają grubą skórkę, więc trzeba je obrać. Marchew i buraka wystarczy dobrze umyć - można oczywiście obrać, ale według mnie lepsze są ze skórką.

    Kroimy w słupki i układamy na papierze do pieczenia. Buraka warto piec osobno, aby nie zabarwił reszty. Całość polewamy olejem, oprószamy przyprawami i układamy na warzywach kawałki rozmarynu.

    Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

    Przed podaniem solimy do smaku.

Porady

Fioletowe ziemniaki są u nas trudno dostępne i dość drogie, można je zastąpić zwykłymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować