warzywa pieczone a'la grillowane

4.47 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie każdy ma możliwość rozpalić sobie grill, aby zjeść pyszne warzywa, ale za to każdy może je przygotować w swoim piekarniku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 bakłażan
    • 1 duża papryka czerwona
    • 2 cukinie: zielona i żółta
    • 1 cebula czerwona
    • 1 por
    • kilka liści laurowych, ziaren pieprzu
    • świeże zioła np. bazylia, oregano, estragon
    • olej/oliwa
    • sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa pieczone a'la grillowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła.
  • 2. Cukinię również kroimy w plastry a paprykę w duże kawałki i solimy je.
  • 3. Posolone warzywa polewamy olejem lub oliwą i układamy w formie lub na blaszce.
  • 4. Cebulę kroimy na ćwiartki, pora na kilka długich kawałków i umieszczamy je w formie z pozostałymi warzywami.
  • 5. Całość „przystrajamy” liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez niecałą godzinę. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Porady

Specyficzny smak grillowanych warzyw można dodać potrawie używając przypraw do grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować