Pieczona młoda kapusta z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną i aromatyczną pieczoną młodą kapustę z dodatkami. Moją kapustę zapiekłam z kiełbasą, marchewką, papryką, pietruszką i koperkiem. Wyszło lekko i pysznie. Pieczoną młodą kapustę można podać jako dodatek do dania głównego lub zjeść solo. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg młodej kapusty
    1 marchew
    1 pietruszka (korzeń)
    2 mini papryki czerwone
    1 mini papryka żółta
    150 g kiełbasy podwawelskiej
    2-3 gałązki koperku
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    2-3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczona młoda kapusta z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie w którym będziemy zapiekać kapustę smarujemy łyżką oliwy.
    Kapustę kroimy dość grubo. Posypujemy łyżeczką soli i "wygniatamy". Przekładamy kapustę do naczynia do zapiekania. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na kapuście. Papryki kroimy w cienkie paseczki i układamy na warzywach. Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na papryce. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim przygotowane warzywa z kiełbasą. Polewamy kapustę wraz z dodatkami oliwą i posypujemy pozostałymi przyprawami. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy bez pokrywki przez 30 minut. Co 10 minut wyjmujemy naczynie z piekarnika i mieszamy. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować