Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna, maślana, młoda, słodka kapusta podana z gęstym warzywnym sosem.Idealny dodatek do mięs lub samodzielne danie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka średniej wielkości młodej, słodkiej kapusty
    świeżo mielona sól morska
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    50g. masła 83%
    Królewski sos jarski:
    500g.pieczare
    1 duża cebula
    2 łyżka masła klarowanego
    450g. mieszanki warzyw ze szpinakiem i pieczarkami
    250ml. domowego wywaru z warzyw
    200ml słodkiej śmietanki 30%
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżka czosnku granulowanego
    sól,pieprz
    Dodatki:
    smażona na maśle cebula
    roszpunka sropiona oliwą z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem 1. Z kapusty odrywamy wierzchnie twarde liście,Umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy ok. 5 min.
    Odcedzamy,kroimy w ćwiartki.
  • Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem 2. Blaszkę smarujemy masłem,układamy kawałki kapusty, oprószamy solą i pieprzem.
    Na każdy kawałek kapusty kładziemy po kawałku masła.
    Pieczemy ok.30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
    W między czasie dokładamy masło aby kapusta wyszła soczysta.
  • Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem 3. Sos jarski: W czasie gdy kapusta dochodzi w piekarniku bierzemy się za przygotowanie sosu.
    Cebulę kroimy kostkę,obrane,umyte pieczarki w plastry.
    W garnku rozgrzewamy masło klarowane,szklimy cebulę,dodajemy pieczarki,dusimy do wyparowania płynu.
  • Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem 4. Do garnka dodajemy warzywa,mieszamy, smażymy do momentu pokrycia szpinakiem warzyw.
  • Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem 5. Wlewamy wywar warzywny, pozostawiamy na gazie kolejne 5 min.
    Gaz zmniejszamy do minimum, wlewamy słodką,śmietankę.
    Doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
    Dusimy do zgęstnięcia sosu.
    Upieczoną kapustę podajemy z sosie i np. jak u mnie z roszpunka oraz smażoną na maśle cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Warzywa Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować