Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty odrywamy wierzchnie twarde liście,Umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy ok. 5 min.
Odcedzamy,kroimy w ćwiartki.
2.Blaszkę smarujemy masłem,układamy kawałki kapusty, oprószamy solą i pieprzem.
Na każdy kawałek kapusty kładziemy po kawałku masła.
Pieczemy ok.30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
W między czasie dokładamy masło aby kapusta wyszła soczysta.
3.Sos jarski: W czasie gdy kapusta dochodzi w piekarniku bierzemy się za przygotowanie sosu.
Cebulę kroimy kostkę,obrane,umyte pieczarki w plastry.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane,szklimy cebulę,dodajemy pieczarki,dusimy do wyparowania płynu.
4.Do garnka dodajemy warzywa,mieszamy, smażymy do momentu pokrycia szpinakiem warzyw.
5.Wlewamy wywar warzywny, pozostawiamy na gazie kolejne 5 min.
Gaz zmniejszamy do minimum, wlewamy słodką,śmietankę.
Doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Dusimy do zgęstnięcia sosu.
Upieczoną kapustę podajemy z sosie i np. jak u mnie z roszpunka oraz smażoną na maśle cebulą.
Komentarze