Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

4.5 (172 ocen)

  • 40 min

Fantastyczna pasta z czerwonej soczewicy. Idealną do wędliny, mięs czy białego sera. Jest tak pyszna, że nie można powstrzymać się od podjadania.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
    1 i 1/2 wody
    sól
    1 duża czerwona papryka
    1 mała cebula
    oliwa z oliwek
    zioła prowansalskie
    sól
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewice płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania wody. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i przekrajamy na 4 części. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem 190 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. Upieczone warzywa łączymy z ugotowaną soczewicą i wszystko blendujemy. W razie potrzeby dolewamy trochę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i odrobiną ostrej papryki. Gotowe – a teraz to już tylko próbować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować