pasta z białej fasoli a`la smalec

4.5 (146 ocen)

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam smalec! szczególnie taki domowy – jaki kiedyś robiła Babcia i Mama, z cebulką, jabłkiem, mięsem – pycha! Co prawda jest to NAJZDROWSZY tłuszcz, ale wszystko w nadmiarze szkodzi. Więc aby zachować równowagę, przygotowuję jego wegetariańską wersję. Pachnie i wygląda IDENTYCZNIE, w smaku i aromacie bardzo podobny do tradycyjnego smalcu. Jest częstym gościem w naszym domu.

  • 35 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 1 słoik smalcu (ok. 450g)

    1 puszka białej fasoli
    1 cebula
    6 suszonych śliwek
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    6 kuleczek jałowca
    3 goździki
    ½ łyżeczki majeranku
    1-2 łyżki sosu sojowego
    sól/pieprz
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    2-3 łyżki zimnej wody – jeśli potrzeba
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z białej fasoli a`la smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, goździki i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu, aż cała cebula będzie złocista. Gdy cebula będzie gotowa, wyjmujemy wszystkie przyprawy, studzimy by nie była bardzo gorąca. Do blendera przekładamy białą fasolę – bez zalewy – dodajemy sos sojowy, majeranek i blendujemy na gładką pastę – jeśli nasza pasta jest za sucha, możemy dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Gotową fasolę przekładamy do miski, dodajemy złocistą cebulę, pokrojone w kosteczkę śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy do solą i pierzem. Przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Gotowy do zjedzenia następnego dnia, gdy wszystkie składniki się ze sobą przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować