Pasta z białej fasoli jak smalec

3.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Smak tej pasty do złudzenia przypomina smak klasycznego smalcu. Świetna opcja dla wegetarian i osób przebywających na różnego rodzaju dietach. Do tego kiszony ogórek.... mmmm niebo w gębie :)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli 240 gram
    1 cebula ok. 100 gramów
    pół niedużego jabłka
    1 malutki ząbek czosnku lub szczypta sproszkowanego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Dodatki Pasty

Pasta z białej fasoli jak smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni roztopić tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę, następnie dodać starte jabłko, majeranek całość chwilę przesmażamy.
    Fasolę odcedzić z zalewy (wodę zostawiamy) i miksujemy na puree wraz z czosnkiem.
  • 2. Dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkiem, doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy. Aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję dolewamy po łyżce wody z odcedzonej fasoli.

Porady

Można wzbogacić dosypując do gotowej pasty garść prażonego słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować