PASZTET MIĘSNO-WARZYWNY Z ROSOŁU

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Nie lubię marnować jedzenia, dlatego wszystko to, co uda się przerobić – wykorzystuję!

Do mojego pasztetu wykorzystałam mięso i warzywa gotowane w rosole
W moim rosole były: 2 szyje z indyka, 2 skrzydła z indyka, 1 noga z kaczki, 1 duży szponder wołowy – łącznie ok. 1500 g mięsa. Do tego 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 średni seler z nacią, 1 por, 1 przypalona cebula, lubczyk, przyprawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • przepis na formę 23×12 cm

    mięso z ugotowanego rosołu (u mnie bez szpondra)
    warzywa z ugotowanego rosołu (marchew, pietruszka, seler)
    sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
    200-300ml rosołu
    7-8 łyżek płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)

    do formy:
    1 łyżka masła
    2 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet mięsno-warzywny z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy melaksera wkładamy mięso i warzywa. Podlewamy odrobiną rosołu i zaczynamy blendować. Cały czas kontrolując stan naszej masy dolewamy stopniowo rosół. Gdy masa pasztetowa będzie gładka, przekładamy ją do miski. Do melaksera (czystego i suchego) wsypujemy płatki owsiane i mielimy je na drobniejsze kawałki (nie na mąkę). Dosypujemy je do masy mięsno-warzywnej. Następnie dodajemy przyprawy i całość bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią). Masa powinna być lekka i puszysta.
    Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy ją 2 łyżkami płatków owsianych (również zmielonymi). Przekładamy pasztet do formy, wyrównujemy go przy pomocy łyżki i pieczemy 60 minut, w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, funkcja grzania góra dół.

    Gotowy pasztet studzimy w formie, następnie na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 7 dni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować