Przepyszna pasta z fasoli a’la smalec. Rumiana cebulka, jabłko, czosnek i przyprawy, wszystko jak w prawdziwym smalcu… jedynie fasola… ale mężowi smakowało. I mnie też ;)
Składniki:
200 g fasoli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule
1 jabłko
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz czarny do smaku
1 czubata łyżeczka majeranku
Pasta z fasoli a'la smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Fasolę przepłukać, namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. w międzyczasie obrać jabłko i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie.
Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski.
Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze