Pasta z fasoli a'la smalec

4.49 (145 ocen)

Przepyszna pasta z fasoli a’la smalec. Rumiana cebulka, jabłko, czosnek i przyprawy, wszystko jak w prawdziwym smalcu… jedynie fasola… ale mężowi smakowało. I mnie też ;)

Składniki:


  • 200 g fasoli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 cebule
    1 jabłko
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz czarny do smaku
    1 czubata łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z fasoli a'la smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Fasolę przepłukać, namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

    Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. w międzyczasie obrać jabłko i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie.

    Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski.

    Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę.

    Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Przełożyć do miseczki i podawać z chlebem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować