250 g ulubionego mięsa mielonego
2 jajka
mała cebulka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka przyprawy do mielonego
2 łyżki bułki tartej lub pół bułki moczonej w mleku
olej do smażenia
Mielony z "oczkiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego ścieramy na tarce cebulkę,dajemy sól i pieprz do smaku,wsypujemy majeranek oraz przyprawę do mielonego,bułkę tartą(lub pół bułki kajzerki moczonej w mleku-odciśniętej z mleka) i na końcu wrzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki i same białka,a żółtka odkładamy w szklance na bok.
Mięso wyrabiamy dokładnie ręką,dzielimy na pół i formujemy 2 duże klopy,które spłaszczamy delikatnie i formujemy palcami w środku wgłębienie na żółtko.
Klopsy podsmażamy na rozgrzanym oleju,z obu stron na rumiano.
Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 min.w temp.200 C,po tym czasie wlewamy delikatnie do wgłębienia po żółtku i zapiekamy ok.5 min.tak aby żółtko w środku było jeszcze płynne.
Porady
Mielone te można również przygotować na patelni,po nałożeniu żółtka przykryć patelnie deklem.
Komentarze