Mielony z "Oczkiem"

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Propozycja na podanie mielonego inaczej :-)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 porcje

    250 g ulubionego mięsa mielonego
    2 jajka
    mała cebulka
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy do mielonego
    2 łyżki bułki tartej lub pół bułki moczonej w mleku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Jajko

Mielony z "oczkiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielony z oczkiem. 1. Do mięsa mielonego ścieramy na tarce cebulkę,dajemy sól i pieprz do smaku,wsypujemy majeranek oraz przyprawę do mielonego,bułkę tartą(lub pół bułki kajzerki moczonej w mleku-odciśniętej z mleka) i na końcu wrzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki i same białka,a żółtka odkładamy w szklance na bok.
    Mięso wyrabiamy dokładnie ręką,dzielimy na pół i formujemy 2 duże klopy,które spłaszczamy delikatnie i formujemy palcami w środku wgłębienie na żółtko.
    Klopsy podsmażamy na rozgrzanym oleju,z obu stron na rumiano.
    Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 min.w temp.200 C,po tym czasie wlewamy delikatnie do wgłębienia po żółtku i zapiekamy ok.5 min.tak aby żółtko w środku było jeszcze płynne.

Porady

Mielone te można również przygotować na patelni,po nałożeniu żółtka przykryć patelnie deklem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso mielone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować