Maślana zupa koperkowa

5 (180 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna, smaczna zupa i ogromem aromatu koperku. Doskonała na obiad, nawet postny.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    8 ziemniaków
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany zakwaszonej 15%
    6 szklanek wody
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki przyprawy maggi
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Maślana zupa koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Pokrojoną cebulę szklę na maśle, podlewam wodą, dodaję obrane i pokrojone:
    seler,pietruszkę i marchewkę, gotuję 5 minut, po tym czasie dodaje obrane i pokrojone ziemniaki, listki laurowe, ziele angielskie, gotuję do miękkości warzyw[ok. 15 minut]. Dodaję pokrojony koperek[część pozostawiam do posypania na talerzu], mieszam, zaprawiam mąką zmieszaną ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą, doprowadzam do zagotowania . Podaję.

Porady

Tak przygotowaną zupę, podaję także w dni postu. Zupę posypuję świeżym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować