ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI

4.91 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna domowa zupa z pulpecikami. :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na zupę:
    łyżka masła,
    1/2 łyżki oleju,
    1/2 cebuli,
    marchewka,
    1 litr bulionu,
    4 większe ziemniaki,
    pęczek koperku,
    małe opakowanie śmietany 18% (200 g),
    po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy.

    Składniki na pulpeciki:
    30 dag mielonego,
    jajko,
    łyżka bułki tartej,
    łyżeczka majeranku,
    1/2 łyżeczki soli,
    szczypta pieprzu,
    1/2 małej cebuli,
    mąka do obtoczenia pulpecików,
    2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików.
Wystaw ocenę:

4.91 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa koperkowa

Zupa koperkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę.
    Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem.
    Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut.
    Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut.
    Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek.
    Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować