Zupa koperkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę.
Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
W garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem.
Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut.
Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek.
Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze