Makowiec japoński z jabłkami na kruchym cieście

4.2 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i wilgotny makowiec na Boże Narodzenie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250g margaryny lub masła
    4 jajka
    ¾ szkl cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 szkl mąki pszennej

    Masa makowa:
    250g margaryny lub masła
    8 żółtek
    ¼ szkl cukru
    puszka masy makowej (850g)
    60 dag startych jabłek (odcisnąć sok)
    8 łyżeczek kaszki manny
    2,5 łyżeczki proszku
    olejek migdałowy

    Piana:
    8 białek
    ¾ szkl cukru

    Opcjonalnie:
    cukier puder
    garść skórki pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec japoński z jabłkami na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto wyrobić rękoma i wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawić troszkę ciasta na wierzch.

    Masa makowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać na przemian po łyżce maku i jabłek. Ubić pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodać kaszkę, proszek do pieczenia, olejek (i opcjonalnie skórkę pomarańczy). Masę wyłożyć na ciasto.

    Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i poukładać na masie makowej.

    Makowiec piec 30-40minut w 160 stopniach. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Forma: 23cm x 40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować