Makowiec japoński na kruchym cieście

4.46 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świąteczna wersja makowca. Jest wilgotny i rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 3 szkl. mąki
    • 250 g margaryny
    • 150 g cukru
    • 2 jaja
    • 2 łyżki śmietany
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę makową:
    • 7 żółtek
    • 7 białek
    • 1 puszka masy makowej ok. 800 g
    • 1 kg jabłek startych
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¾ szkl. kaszy mannej
    • 250 g stopionej margaryny
    • 1 szklanka rodzynek
    • 1 słoiczek skórki pomarańczowej kandyzowanej
    • Aromat rumowy
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec japoński na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Margarynę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, mieszając razem z mąką. Na stolnicę wsypać pozostałe składniki i razem zagnieść. 3/4 rozwałkować i wyłożyć dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Reszta ciasta posłuży do dekoracji wierzchu.
  • 2. Masa makowa:
    Zółtka i cukier ubić.
  • 3. Do naczynia dodać mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, letnie masło, bakalie i wymieszać dużą drewnianą łyżką.
  • 4. Na końcu dodać białka i delikatnie całą masę wymieszać.
    Masę wylać na blachę wyłożoną kruchym ciastem, na mak układać wycięte za pomocą foremki gwiazdki z kruchego ciasta i delikatnie wcisnąć w masę makową.
  • 5. Piec 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 160°C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać jeszcze 10 minut.

Porady

świąteczne, wigilia, boże narodzenie, świeta, makowiec, makowiec z jabłkami, na kruchym cieście, kruche ciasto, wigilijne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makowiec japoński z jabłkami na kruchym cieście

To może cię zainteresować