Makowiec japoński na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Margarynę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, mieszając razem z mąką. Na stolnicę wsypać pozostałe składniki i razem zagnieść. 3/4 rozwałkować i wyłożyć dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Reszta ciasta posłuży do dekoracji wierzchu.
2.Masa makowa:
Zółtka i cukier ubić.
3.Do naczynia dodać mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, letnie masło, bakalie i wymieszać dużą drewnianą łyżką.
4.Na końcu dodać białka i delikatnie całą masę wymieszać.
Masę wylać na blachę wyłożoną kruchym ciastem, na mak układać wycięte za pomocą foremki gwiazdki z kruchego ciasta i delikatnie wcisnąć w masę makową.
5.Piec 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 160°C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać jeszcze 10 minut.
Porady
świąteczne, wigilia, boże narodzenie, świeta, makowiec, makowiec z jabłkami, na kruchym cieście, kruche ciasto, wigilijne
Komentarze