Makaron gryczany z grzybami leśnymi

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Prawdziwe jesienne danie ze świeżymi leśnymi grzybami i z makaronem gryczanym z miso. Pachnie i smakuje wspaniale.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 gram makaronu gryczanego świderki lub innego
    300 -400 gram grzybów leśnych ( u mnie maślaki i podgrzybki)
    1 łyżka miso
    sól i pieprz do smaku
    biała cebula czosnkowa
    1 łyżka tamari lub sosu sojowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    posiekana natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron gryczany z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki i obgotuj w osolonym wrzątku 3 minuty. Odcedź. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj grzyby i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie. Duś ok 5 minut. W pół szklanki wody rozpuść paste miso i wlej łyżkę sosu tamari. Wlej do duszonych grzybów. Duś jeszcze chwilkę.

    Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj do grzybów, wymieszaj. Nakładaj na talerze. Posyp natką i dodaj świeży czarny pieprz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować