KURCZAK na parze w sosie kurkowym, ziemniaczki pure i marchewka z porem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ostatnimi czasy kurki są częstym gościem a naszym stole. Ostatnio mieliśmy fazę na pomidory, potem kolejno na maliny, fasolkę szparagową teraz czas na kurki! Zapraszam Was serdecznie na doskonały i bardzo elegancki obiad: pysznego i lekkiego kurczaka na parze, z dodatkiem sosu kurkowego. Całość podana z ziemniaczkami pure i surówką z marchewki i pora.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 2 osoby:

    kurczak:
    2 pojedyncze filety z kurczaka
    sól, pieprz, płatki chilli
    2 łyżki oleju
    1 łyżka suszonego rozmarynu

    sos:
    100g kurek
    1 cebula
    1 łyżka masła
    200ml śmietany 30%
    odrobina soku z cytryny
    4-5 gałązek kolendry

    pure:
    5 ziemniaków (lub większej, jeśli lubicie)
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka śmietany 18%
    sól

    surówka:
    2 marchewki
    kawałek pora ok 5cm
    1 łyżka oleju rydzowego
    odrobina soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak na parze w sosie kurkowym, ziemniaczki pure i marchewka z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KURCZAK: kurczaka oczyszczamy z błonek, przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy kurczaka z obu stron i przekładamy na sitko do gotowania na parze (garnek z wodą, do wody dodajemy rozmaryn, do garnka wkładamy sitko do gotowania na parze) Gotujemy ok 20 minut.

    PURE Z ZIEMNIAKÓW: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, koperek, śmietanę i ugniatamy je tłuczkiem na gładkie pure.

    SOS: cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy aż zacznie nabierać złotego koloru. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli. Przykrywamy garnek pokrywką (gdy grzyby puszczą wodę) i smażymy je do czasu, aż cała woda wyparuje z garnka (delikatnie zaczną przywierać do dna), a kurki zmiękną. Do tak przygotowanej bazy dolewamy całą śmietanę i gotujemy na małej mocy grzania do momentu aż się lekko zredukuje, a nasz sos ładnie zgęstnieje. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy pokrojoną drobniutko kolendrę.

    SURÓWKA: marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Pora kroimy w piórka. Marchewkę i pora przekładamy do miski, dodajemy olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

    Podajemy obiad.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować