Kluski z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na Wigilii nie może zabraknąć dania z makiem, takie przygotowuje się u mnie :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki
    1 płaska łyżeczka soli
    gorąca woda
    200 g maku
    50 g orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    1 łyżka cukru waniliowego
    opcjonalnie 1 łyżeczka korzennych przypraw, u mnie mieszanka przypraw do kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wodą i gotować około 20 minut. Wystudzić i zmielić w maszynce, wymieszać z miodem, cukrem, posiekanymi orzechami i przeprawami.
    Mąkę wymieszać z sola i dolać tyle gorącej wody, aby zagnieść ciasto trochę luźniejsze niż na pierogi. Odrywać male porcje ciasta i formować w dłoni cienkie paluchy. Wrzucić na osolony wrzątek gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Osaczyć na durszlaku. Wymieszać z makiem. Przygotowywać w dniu podania, świeże są najlepsze :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować