Kluski z makiem

4.5 (171 ocen)

To moje ulubione danie wigilijne. Można podać je zamiast kutii lub makowca.

Składniki:

  • Mak:
    • 250g suchego maku,
    • 2-3 łyżki miodu,
    • Kilka kropel olejku migdałowego,
    • ¼ kostki masła,
    • Garść orzechów włoskich,
    • 3-4 łyżki rodzynek,
    • 2 łyżki pomarańczowej skórki,
    • 6-7 suszonych fig,
    Kluski ziemniaczane:
    • 1 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę),
    • 35 dag mąki,
    • 1 duże jajko,
    • Szczypta soli,
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie maku 1. MAK: Mak sparzamy. Po ostygnięciu mielimy 2 razy.
    Orzechy siekamy i łączymy z pozostałymi bakaliami.
    Masło topimy. Dokładamy do niego mak, bakalie, miód. Całość mieszamy dokładając olejek do smaku. Całość delikatnie podgrzewamy, a następnie łączymy z wcześniej ugotowanymi kluskami.
  • ugotowane kluski 2. Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostał składniki i zarabiamy ciasto. Z gotowego toczymy cienkie wałeczki, po czym kroimy je na odcinki ok. 3 centymetrowe.
    Gotowe kluski gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie . Ugotowane odcedzamy, delikatnie przelewamy ciepłą wodą. Tak przygotowane łączymy z makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować