Kakaowa karparka z domowym kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto parzone : w garnku rozpuszczamy wodę i masło, wsypujemy przesianą mąkę, kakao. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksujemy, dodajemy po 1 jajku i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na równe części i przekładamy do blaszki. Pieczemy w temp.190 stopni przez 25-30 minut. Studzimy.
Krem : do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, podgrzewamy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, skrobię i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy trzepaczką, zagotowujemy. Gorący budyń miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. W blaszce układamy warstwy : ciasto, krem, ciasto.Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze