Kakaowa karparka z domowym kremem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis na kakaową karpatkę z domowym kremem waniliowym. Ciasto ładnie wyrasta, a krem jest bardzo pyszny. Polecam .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    1szkl wody
    125 g masła lub margaryny
    1 szkl mąki orkiszowej
    2 płaskie łyżki kakao
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Na krem :
    600 ml mleka
    2 żółtka
    250 g miękkiego masła
    1/2 szkl cukru
    3 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 op cukru waniliowego
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    Ponadto :
    blaszka 24 x 24
    papier do pieczenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Jajko Pasty

Kakaowa karparka z domowym kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kakaowa karparka z domowym kremem waniliowym 1. Ciasto parzone : w garnku rozpuszczamy wodę i masło, wsypujemy przesianą mąkę, kakao. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Ostudzone ciasto miksujemy, dodajemy po 1 jajku i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na równe części i przekładamy do blaszki. Pieczemy w temp.190 stopni przez 25-30 minut. Studzimy.
    Krem : do garnka wlewamy połowę mleka i dodajemy cukier, podgrzewamy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, skrobię i miksujemy. Wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy trzepaczką, zagotowujemy. Gorący budyń miksujemy z pozostałymi składnikami kremu. W blaszce układamy warstwy : ciasto, krem, ciasto.Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kakao Mąka orkiszowa Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować