Flaki

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś szału nie ma, bo tylko flaczki, ale że my je uwielbiamy, więc je dziś przygotowałam trochę w innej wersji niż dotychczas. Uwielbiam we flakach dużo warzyw i zieleniny.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg gotowych flaków,
    1 duża marchew,
    4 liście laurowe,
    6 kulek ziela angielskiego,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    1 opakowanie przyprawy do flaków,
    1 czubata łyżka majeranku,
    1 łyżka natki pietruszki,
    1 łyżka kopru,
    1 kostka bulionu,
    2 małe kostki magii,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Gotowe flaczki gotowane, krojone zakupione w Biedronce (u nas nie ma flaka gotowego do zakupienia).
  • flaki 2. Dokładnie wypłukać w kilku wodach aby woda nie była mętna a przezroczysta.
  • flaki 3. Flaki dodać do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz marchew startą na tarce jarzynowej.
  • flaki 4. Gotować i w międzyczasie wsypać włoszczyznę oraz dodać kostki.
  • flaki 5. Gdy flaki są już dość miękkie wsypać przyprawę do flaków.
  • flaki 6. Następnie majeranek i jeszcze gotować na wolnym ogniu.
  • flaki 7. Pod koniec dać natkę pietruszki i zagotować.
  • flaki 8. Po chwili dodać koper drobno pokrojony, mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z wodą, zalać flaki zagotować.
  • flaki 9. Podawać kto z czym lubi my uwielbiamy z bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować