Flaki wołowe

4.5 (190 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Pyszne aromatyczne flaczki takie przyrządza się u mnie w domu :).

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg flaków podgotowanych,kura rosołowa,kawałek mięsa wołowego,1 duza marchewka,1pietruszka,kawałek selera,kawałek pora,1cebula,2ząbki czosnku,3liście laurowe,5ziel angielskich,gałka muszkatołowa ,sól,pieprz,kostka mięsna,ostra papryka,majeranek, trochę oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaczki kroje na mniejsze nawet jak są już pokrojone ja wolę drobniejsze ,wodę gotuję i sparzam flaki ok 3min.Do dużego garnka wkładam kurę i mięso wołowe zalewam zimną wodą dodaje odcedzone flaczki,liście i ziele.Gotujemy .Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy,cebulę przypalamy jak do rosołu razem ze skórą .Do gotujących się flaków dodajemy sól,kostkę i cebulę i czosnek w całości ,resztę warzyw podsmażamy na odrobinie oleju .Flaczki gotuje ok 1,5 do 2 godzin,pod koniec wyjmuję mięso wołowe i kurę ,kroje na drobne części dodaje do wywaru razem z warzywami i gotuje jeszcze ok 20 min.Doprawiamy solą ,ostra papryką,pieprzem i gałką na koniec sypiemy sporo majeranku.
    Smacznego :)

Porady

do flaków można dodać odrobinę octu ale proponuje to już na talerzu gdy ktoś będzie chcial

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować