REKLAMA

Flaki (wołowe)

wyświetlono: 2202 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Flaki gotuję tak, jak gotowała je moja babcia, potem mama i takie właśnie uwielbiam. Już w dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych potraw i mogłam ją jadać prawie codziennie.

opublikowany: 05.10.2016
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych)
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora (białej części)
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1-2 łyżki suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    papryka ostra
    sól, pieprz
    Opcjonalnie:
    3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu)
    Zasmażka:
    1 łyżka mąki
    2 łyżki oleju
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Flaki (wołowe)?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut.
    Następnie je - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą.
    Tym razem gotować 10-15 minut i następnie powtórzyć powyższe czynności.
    (W ten sposób można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych flakach.)
  • 2. Do garnka wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków.
    Gotować do miękkości.
    Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora.
    Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy.
    Wszystko razem gotować do miękkości warzyw.
  • 3. Na końcu przygotować zasmażkę.
    Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor.
    Zasmażkę połączyć z flakami.
    Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość podgotować kolejne kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiesiołek IMG_20220615_172749 (3)

Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe - prawdziwie męska potrawa ale nie tylko...odważnym kobietom też smakuje :)

kategoria: Zupy rosół flaczki opublikowany: 01.04.2014 | wyświetlono: 530681 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Sliczna6 Sliczna6

Flaki wołowe

Pyszne aromatyczne flaczki takie przyrządza się u mnie w domu :).

kategoria: Zupy flaczki opublikowany: 15.02.2016 | wyświetlono: 3068 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE