Pyszne flaki wołowe

0 (0 ocen)

  • 44 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nasze ulubione flaki wołowe, zawsze kupuję świeże flaki bo takie są najlepsze, w szybkowarze są gotowane są bardzo szybko miękkie........SMACZNEGO!!!

  • 44 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • flaki wołowe 1,3 kg,
    woda do szybkowara 2 litry,
    liście laurowe 3 sztuki,
    ziele angielskie 4 sztuki,
    sól 1 łyżka

    włoszczyzna 1/2 pęczka,
    przyprawa do flaków 1 opakowanie,
    wywar z szybkowara,
    margaryna 100 gram,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
    przyprawa w płynie 1 łyżka,
    majeranek 2 łyżki,
    bułki pszenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pyszne flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki wołowe 1. Świeże flaki kupuję u znanego mi dobrze masarza, flaki w płaty włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, wodę wylać i tak powtórzyć 3 razy.

    Flaki po ostatnim odlaniu z wody włożyć do szybkowara, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i wlać wodę 2 litry, po zasyczeniu pary gotować 40 min ut, wystudzić.
  • flaki wołowe 2. Flaki ugotowane wyjąć i pokroić na paski, do garnka dodać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone flaki, przyprawę do flaków, wlać wywar z szybkowara i gotować z 20 minut.
  • flaki wołowe 3. Na patelni do margaryny wsypać mąkę i mieszać zasmażkę na jasno złoty kolor, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz czarny, majeranek.
  • flaki wołowe 4. Od razu z patelni dodać do flaków, mieszać szybko i zdjąć z ognia, najlepiej smakują z bułką pszenną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować