Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebanalny sernik z egzotyczną nutą. Z kawałkami soczystego mango, na spodzie z wiórkami kokosowymi.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę 35 x 20cm

    Spód kokosowy:
    Mąka pszenna - 100g
    Mąka kokosowa - 100g
    Wiórki kokosowe - 50g
    Masło (zimne) - 100g
    Cukier - 40g
    Jajko - 1szt
    Jogurt naturalny - 1 łyżka

    Masa serowa:
    Ser biały (w wiaderku) - 1kg
    Jajka - 6szt
    Masło - 100g
    Kasza manna - 4 łyżki
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    Cukier - 3/4 szklanki
    Jogurt naturalny - 4 łyżki
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Mango - 200g (waga samego miąższu, można użyć mrożonego mango)

    Do posypania - cukier puder (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciastka

Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie 1. Spód:
    Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostał składniki i zagniatamy, aby dobrze się wymieszały. Blachę wykładamy ciastem, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy palcami. Nie smarowałam blachy dodatkowo tłuszczem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i po upieczeniu odchodzi bez problemu.

    Spodu nie podpiekamy, masę serową będziemy wykładać na surowy.
  • Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie 2. Masa serowa:
    Owoce mango kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używacie mrożonego mango, należy je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody.
    Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
    Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i mango, mieszamy ręcznie.

    Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut, grzanie z dołu.

    Jeśli w waszym piekarniku jest tylko grzanie góra-dół to po 20-30 minutach ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby góra się nie spiekła.

    Ciasto musi całkowicie ostygnąć. Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby spód zmiękł.

    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Porady

W sklepach można od niedawna kupić mango mrożone. Bardzo polecam - to pyszne, dojrzałe i bardzo słodkie kawałki owocu, które sprawdzają się w ciastach i koktajlach lepiej niż te z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować