Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepyszne drożdżowe bułeczki idealne o każdej porze dnia :) Mimo tego, że opis ich przygotowania jest długi, to wcale nie jest trudno je przygotować ;) cała moja rodzinka zajadała się nimi ze smakiem - są puszyste, delikatnie śmietankowe, mięciutkie - rewelacyjne ! :)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 5 keksówek:
    1/2 litra mleka
    3/4 szklanki cukru (150g)
    1 łyżeczka soli
    900 g mąki pszennej tortowej
    50 g drożdży
    150 g masła lub 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 jajka

    NADZIENIE:
    300 g twarogu
    90 g mleka w proszku (1 szklanka)
    50 g cukru pudru
    1 jajko

    sezamu do posypania po wierzchu

    mleko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę,wlewamy rozpuszczone masło lub olej. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
  • 2. NADZIENIE: Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy łyżką, dodajemy cukier puder, łyżką ucieramy z twarogiem. Następnie dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Wbijamy jajko i ponownie mieszamy całość. Nadzienie robimy tuż przed przygotowywaniem bułek, gdyż od razu po przygotowaniu najlepiej się rozsmarowuje.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy, dzielimy na 5 części a każdą z nich dzielimy na 3. Z trzech części będzie jeden warkocz, dlatego rozwałkowujemy po trzy części na kształt prostokąta takiej samej wielkości. Środek każdej z nich smarujemy nadzieniem (około1 łyżka na 1 kawałek), zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym 4. Trzy rulony układamy obok siebie, zlepiamy wszystkie razem przy jednym końcu a następnie zaplatamy warkocz i końcówkę zlepiamy ze sobą. Czynność powtarzamy przy każdej z trzech części do pięciu bułek.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym 5. Gotowe warkocze delikatnie przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżowy warkocz z nadzieniem twarogowym 6. Następnie wierzch smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Nadzienie Twaróg Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować