Ślimaki twarogowe z nadzieniem twarogowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chyba zdążyliście zauważyć, że ja uwielbiam wypieki z dodatkiem twarogu. Dziś polecam wypróbować przepis na przepyszne bułeczki- ślimaki twarogowe z nadzieniem. Tak naprawdę możecie je nadziać czym tylko chcecie, ale najpierw polecam wypróbować podstawowy przepis, a potem modyfikować wg własnych upodobań :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 300 – 320g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 100g cukru (lub innego słodzidła)
    – 100ml mleka
    – 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
    – ekstrakt z wanilii wg smaku
    – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta soli
    Nadzienie:
    – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 3 łyżki cukru (lub innego słodzidła)
    – 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    – mleko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Ślimaki

Ślimaki twarogowe z nadzieniem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg (200g) rozetrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodać mleko i olej– wymieszać dokładnie. Następnie dodać połowę przesianej mąki razem z solą i proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą twarde po upieczeniu.
    Składniki na nadzienie (oprócz mleka) połączyć ze sobą i wszystko dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować formując prostokąt o grubości około 0,5mm. Nadzienie wyłożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Następnie dość ciasno zawinąć w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości około 2cm. Gotowe ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub czekoladą.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować