Ciasto meeeega szybkie i łatwe do zrobienia a przy tym ładnie wygląda, dobrze smakuje, do kawki pasuje i jest słodziutkie - idealne jak się ma ochotę na "coś" słodkiego :)
Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm (około 16 kawałków ciasta):
2 opakowania biszkoptów „Kocie języczki”
około 120 g Orkiszu w miodzie
około 500 g jabłek smażonych
1 opakowanie dowolnej galaretki
Suchy prowiant Helpa (u mnie mix) do dekoracji
1.
KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
2.
Jabłka przekładamy na patelnię, podgrzewamy by były gorące, następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość delikatnie studzimy np. wkładając na chwilę patelnię do zimnej wody.
3.
Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: 1 op.biszkoptów – 3/4 kremu budyniowego – posypujemy orkiszem w miodzie 60 g – jabłka z galaretką – 1 op. biszkoptów – 1/3 kremu budyniowego – posypujemy orkiszem w miodzie 60 g (lub więcej) – dekorujemy Suchym prowiantem
4.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze