Sernik z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik uwielbiamy ! Lubię sernik za smak, zapach, wygląd, łatwość i szybkość przygotowania :) Ten również taki jest - smakuje doskonale :) Lukier z dodatkiem lekko kwaskowatej Łyżki Smaku Malinowej idealnie równoważy i uzupełnia słodycz samego sera - niebo w gębie - polecam ! :)

  • 1 godz. 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    SPÓD
    1 opakowanie biszkoptów „Kocie języczki”

    SER
    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie Piątnica)
    4 jajka
    200 g śmietanki 30%
    140 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
    50 g mleka w proszku
    30 g sezamu
    50 g orzechów nerkowca
    30 g rodzynek
    40 g żurawiny
    40 g moreli

    LUKIER MALINOWY
    około 40 g cukru pudru
    około 3 łyżeczki przegotowanej wody
    około 2 łyżeczki łyżki smaku Helpa Malina (można użyć innej np Truskawka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
    SPÓD: Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w przestrzenie „pomiędzy” układamy połamane biszkopty.
  • 2. SER: Orzechy nerkowca wysypujemy na deskę do krojenia, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i bokiem tłuczka do mięsa delikatnie rozbijamy na mniejsze kawałki. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. Do miski robota planetarnego dajemy cukry, budyń, mleko w proszku, sezam, orzechy, wszystkie owoce, mieszamy łyżką lub silikonową łopatką. Następnie dodajemy ser i delikatnie mieszamy (można silikonową łopatką) do zresztą składników tak tylko by to co jest na spodzie połączyło się z serem, gdyż nie zawsze mieszadło domiesza całość ;)
  • 4. Robotem mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Gotowy sernik wylewamy na biszkopty.
  • 5. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 70-80 minut (bez termoobiegu). Ja piekłam go w kąpieli wodnej – na dolnej blasze umieściłam większą blachę z gorącą wodą. Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 6. LUKIER MALINOWY: Do cukru pudru stopniowo dolewamy wodę i mieszamy (konsystencja ma być nie lejąca), następnie dosypujemy różdżkę smaku Helpa (możemy dać jej więcej, wtedy kolor będzie jeszcze bardziej intensywny), mieszamy. Gotowym lukrem smarujemy wierzch przestudzonego sernika.
  • 7. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce – najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować