Sernik z bakaliami

  • wyświetlono: 116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sernik uwielbiamy ! Lubię sernik za smak, zapach, wygląd, łatwość i szybkość przygotowania :) Ten również taki jest - smakuje doskonale :) Lukier z dodatkiem lekko kwaskowatej Łyżki Smaku Malinowej idealnie równoważy i uzupełnia słodycz samego sera - niebo w gębie - polecam ! :)

2017-07-01ab
  • 16 porcje
  • 95min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

SPÓD
1 opakowanie biszkoptów „Kocie języczki”

SER
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie Piątnica)
4 jajka
200 g śmietanki 30%
140 g cukru
16 g cukru waniliowego
40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
50 g mleka w proszku
30 g sezamu
50 g orzechów nerkowca
30 g rodzynek
40 g żurawiny
40 g moreli

LUKIER MALINOWY
około 40 g cukru pudru
około 3 łyżeczki przegotowanej wody
około 2 łyżeczki łyżki smaku Helpa Malina (można użyć innej np Truskawka)

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z bakaliami

  • 1. Składniki na ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
    SPÓD: Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w przestrzenie „pomiędzy” układamy połamane biszkopty.
  • 2. SER: Orzechy nerkowca wysypujemy na deskę do krojenia, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i bokiem tłuczka do mięsa delikatnie rozbijamy na mniejsze kawałki. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. Do miski robota planetarnego dajemy cukry, budyń, mleko w proszku, sezam, orzechy, wszystkie owoce, mieszamy łyżką lub silikonową łopatką. Następnie dodajemy ser i delikatnie mieszamy (można silikonową łopatką) do zresztą składników tak tylko by to co jest na spodzie połączyło się z serem, gdyż nie zawsze mieszadło domiesza całość ;)
  • 4. Robotem mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Gotowy sernik wylewamy na biszkopty.
  • 5. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 70-80 minut (bez termoobiegu). Ja piekłam go w kąpieli wodnej – na dolnej blasze umieściłam większą blachę z gorącą wodą. Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 6. LUKIER MALINOWY: Do cukru pudru stopniowo dolewamy wodę i mieszamy (konsystencja ma być nie lejąca), następnie dosypujemy różdżkę smaku Helpa (możemy dać jej więcej, wtedy kolor będzie jeszcze bardziej intensywny), mieszamy. Gotowym lukrem smarujemy wierzch przestudzonego sernika.
  • 7. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce – najlepiej całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŻurawinatwarógsezamsernikrodzynkibakalieMorelenerkowceHelpałyżka smaku Malina Helpa

Komentarze

Podobne przepisy

Puszysty piernik

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Puszysty piernik z bakaliami

Piernik to jedno z szybszych do...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z bakaliami i czekolada

Sernik na ciasteczkowym spodzie,...

Piernik z bakaliami

Dodane przez: joanna30

Piernik z bakaliami

Przepyszne ciasto z mnóstwem aromatycznych...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Placek dwukolorowy z bakaliami

Bardzo smaczny placuszek z bakaliami...

Keks z bakaliami

Dodane przez: bogusia82

Keks z bakaliami

U mnie na święta obowiązkowo musi...

Keks marchewkowy z bakaliami

Dodane przez: bogusia82

Keks marchewkowy z bakaliami

Keks marchewkowy to jedno z moich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE