Warkocz drożdżowy z serem Grana Padano

4.83 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Drożdżowe pieczywo idealne jako dodatek do zup lub potraw z grilla. Ma delikatnie serowy aromat, chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
    Woda ciepła - 120ml
    Mleko ciepłe - 140ml
    Drożdże - 20g
    Jajko - 1szt
    Cukier - 2 łyżeczki
    Sól - 1 łyżeczka
    Oliwa - 3 łyżki

    Ser Grana Padano tarty - 50g
    Masło ciepłe - 1 łyżka
    Jajko - 1szt (do nasmarowania)
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dodatki

Warkocz drożdżowy z serem grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warkocz drożdżowy z serem Grana Padano 1. Mieszamy ciepłą wodę z mlekiem, dodajemy cukier, drożdże i jedną łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn mieszamy z pozostałą mąką, jajkiem, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, podsypując mąką. Powinno mieć kształt prostokąta. Smarujemy masłem i posypujemy tartym serem.
  • Warkocz drożdżowy z serem Grana Padano 2. Zwijamy w roladę i dzielimy ją na 3 części (nie rozcinamy do końca).
  • Warkocz drożdżowy z serem Grana Padano 3. Zaplatamy warkocz.
  • Warkocz drożdżowy z serem Grana Padano 4. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Warkocz drożdżowy z serem Grana Padano 5. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po ostudzeniu chlebek bardzo łatwo się kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser grana padano

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować