Warkocz drożdżowy z serem grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ciepłą wodę z mlekiem, dodajemy cukier, drożdże i jedną łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn mieszamy z pozostałą mąką, jajkiem, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, podsypując mąką. Powinno mieć kształt prostokąta. Smarujemy masłem i posypujemy tartym serem.
2.Zwijamy w roladę i dzielimy ją na 3 części (nie rozcinamy do końca).
3.Zaplatamy warkocz.
4.Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
5.Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po ostudzeniu chlebek bardzo łatwo się kroi.
Komentarze