ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom.Jest w nim duża ilość czekolady,która dominuje w smaku ciasta.Samo ciasto zawiera cukinię ale nie bójcie się tego dodatku-ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne.Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współg

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 23*28 lub trochę większa
    Składniki:
    na ciasto:

    115 g masła
    125 ml oleju rzepakowego
    200 g cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    320 g mąki
    45 g gorzkiego kakao
    1/3 szklanki mleka
    125 ml jogurtu naturalnego
    100 g czekolady mlecznej
    250 g cukinii (1 niewielka sztuka)
    szczypta soli
    na krem:
    350 ml kremówki
    250 g serka mascarpone
    150 g czekolady deserowej
    dodatkowo:
    100 g małych biszkopcików
    szklanka posłodzonej kawy
    łyżka gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć. Miękkie masło utrzeć z solą i cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Przygotować krem: czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad gorącą wodą. Zimną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z mascarpone a następnie z czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać kakao.Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić najlepiej nożem zamoczonym na chwilę w gorącej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować