" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

0 (0 ocen)

  • 30 min

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów.Występuje w formie zapiekanego placka z serem.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 0,5 łyżeczki cukru
    - niecała szklanka kefiru
    - odrobina proszku do pieczenia

    Farsz:
    - ok. 40 dag sera ( u mnie feta, ale może być każdy słonawy ser )
    - 1 jajko
    - 1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne Placki Ser

" chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "chaczapuri imeruli" 1. W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia.

    Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.
    Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyc ilośc mąki.

    Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut.

    Dzielimy na 6 części i formujemy kulki.

    Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.
    Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri.

    Farsz dzielimy na 6 części.

    Układamy na placku i zamykamy ( najpierw boki do środka , a potem góra i dół do środka )

    Dobrze sklejamy brzegi.

    Patelnię rozgrzewamy , lecz nie smarujemy tłuszczem.

    Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień.

    Przykrywamy i pieczemy 4 minuty
    ( tak z każdej strony ).

    Gotowe smarujemy masełkiem.

    POLECAM!

Porady

Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować