Bułki drożdżowe na słodko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Są pyszne popijane zimnym mlekiek

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki typ 450-500
    250 ml ciepłego mleka
    4 żółtka (mogą być kacze)
    3-4 łyżki cukru
    30 dag drożdży
    50dag masła
    1 jajko do smarowania
    Kruszonka:
    5 łyżek mąki
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Bułki drożdżowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięte drożdże następnie żółtka z cukrem, wyrabiamy w trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrabiamy i pozostawiamy pod przykryciem na 30 min aby wyrosło. gdy wyrośnie ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bułeczki. Ja wykrawam je większą szklanką , wykładamy na blaszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i zostawiamy na 10 min aby troszkę wyrosły. Pieczemy 20-30 w 180 0 C.

Porady

najlepsze zimnym mlekiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować