1 kg sera mielonego
250 g mascarpone
6-7 łyżek miodu kremowego
4 czubate łyżki żelatyny
8 łyżek wrzątku
300 g świeżych, dojrzałych borówek + do dekoracji
150 g ciastek owsianych
70 g roztopionego masła
Borówkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka miksujemy w siekaczu na pył, łączymy z rozpuszczonym masłem, równomiernie układamy na dnie tortownicy 20 cm i chłodzimy w lodówce. W dużej misce umieszczamy ser, mascarpone i miód - ilość warto dostosować do swojego smaku. Składniki miksujemy na jednolitą masę i rozkładamy po równo do 3 naczyń. 300 g borówek blendujemy i dodajemy do dwóch części masy (do jednej około 200 g, do drugiej około 100), dokładnie łączymy. Boki tortownicy lekko natłuszczamy i przyklejamy paski papieru do pieczenia. W małej miseczce łączymy dwie łyżki żelatyny z 4 łyżkami wrzątku. Dokładnie mieszamy i łączymy z najbardziej borówkową masą. Wylewamy na schłodzony spód i ponownie umieszczamy formę w lodówce do stężenia. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku i dodajemy do drugiej masy owocowej. Przekładamy ją do formy i wstawiamy do lodówki. Białą masę uzupełniamy o dodatkową łyżkę miodu i ponownie rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy jako ostatnią warstwę, dekorujemy borówkami i chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem dokładamy listki mięty. Smacznego!
Komentarze