Borówkowy sernik na zimno

4.44 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To idealna propozycja na ochłodę w upalne letnie dni. Sezon na borówkę amerykańską w pełni więc warto przygotować jakieś pyszne ciacho z jej wykorzystaniem.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • formę tortową 28 cm
    papier do pieczenia
    folę spożywczą do wyłożenia boków tortownicy

    biszkopty podłużne lub okrągłe ok. 200 g

    masa serowa:

    1 kg sera z wiaderka
    ok 1 szklanka zmiksowanych borówek amerykańskich
    2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
    1 szklanka wrzątku do rozpuszczenia galaretek

    dekoracja:

    2 galaretki niebieskie
    4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
    1 szklanka borówek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.44 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Borówkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia a boki wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy biszkopty.

    Masa serowa: Dwie galaretki jagodowe rozpuszczamy w szklance wrzątku. Do wysokiej miski przekładamy ser z wiaderka i mieszamy razem ze zmiksowanymi borówkami a następnie wlewamy przestudzoną - płynną galaretkę i całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową delikatnie wylewamy na dno z biszkoptami. ( mi biszkopty się w masie serowej podniosły do góry ale to nic nie szkodzi ), wierzch posypałam borówkami i wstawiłam do lodówki na ok. godzinę do lekkiego stężenia. Między czasie rozpuściłam 1 galaretkę niebieską w 2 szklanka wrzątku i odstawiłam do przestygnięcia. Przestygniętą nieco płynną galaretkę wylałam delikatnie na wierzch ( niestety podniesione biszkopty mi tą galaretkę wchłonęły ). Całość wstawiłam na kolejną godzinę do lodówki do stężenia a między czasie zrobiłam kolejną niebieską galaretkę rozpuszczoną w 2 szklankach wrzątku i odstawiłam do jej przestygnięcia i lekkiego stężenia tak by móc ją jeszcze wyłożyć. Taką tężejącą galaretkę wylałam ponownie na wierzch i całość wstawiłam na dwie godziny do stężenia - najlepiej na całą noc.

Porady

Ps: dzięki wchłonięciu pierwszej niebieskiej galaretki powstał mi przypadkiem właśnie taki efekt niebieskich biszkoptów zatopionych w masie serowo borówkowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować