Biszkoptowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier oraz żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (wymiary 39/27) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 min.
2.Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia .Odstawiamy do wystygnięcia. Wystygnięty biszkopt nasączamy lekko ponczem wg uznania. Na biszkopt wykładamy dżem zastygający. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Około 3/4 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z jajkiem ,żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną i mieszamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i partiami dodajemy wystygnięty budyń. Ucieramy na puszystą masę. Następnie na zastygniętej warstwie wiśniowej rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzch wykładamy podłużne biszkopty.
3.Śmietanę ubijamy z cukrem i wykładamy na biszkopty.
4.Śmietanę posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze