Przekładaniec biszkoptowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na to ciasto mam od znajomej. Jest to połączenie kruchego ciasta z biszkoptem, kremem i owocami. Po prostu pycha. :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 30 dag masła
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 6 żółtek
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - słoik powideł śliwkowych
    - 58 - 60 wiśni z konfitury
    Ciasto biszkoptowe:
    - po 3/4 szklanki mąki i cukru
    - 4 jaja
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    Masa:
    - 2 szklanki mleka
    - pół szklanki cukru
    - 2 opakowania budyniu śmietankowego
    - 20 dag masła
    - sok z cytryny
    Do dekoracji:
    - gotowa polewa czekoladowa
    - kilka wiśni z konfitury
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Przekładaniec biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać rozkłócone żółtka, zagnieść ciasto. Ok. 3/4 ciasta odłożyć, resztę ciasta rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 21-35 cm i posmarować powidłami. Do odłożonej części dodać kakao, formować kulki, do każdej włożyć jedną wiśnię, kulki ułożyć na placku posmarowanym powidłami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut.
  • 2. Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, delikatnie połączyć z pianą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. To ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia takiej samej formy jak ta, w której zostało upieczone ciasto kruche, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na ok 30 minut.
  • 3. Z mleka odlać 3/4 szklanki, wymieszać z sypkim budyniem i cukrem. W rondlu zagotować pozostałe mleko, wlać budyń i mieszając gotować, aż zacznie gęstnieć. Masło utrzeć na puszystą masę, a potem ucierać dalej z dodawanym porcjami zimnym budyniem. Pod koniec wlać sok z cytryny. Masę budyniową rozsmarować na wystudzonym placku z kulkami. Przykryć biszkoptem.
  • 4. Do dekoracji wykorzystać polewę przygotowaną według przepisu na opakowaniu i na gorąco wymieszaną z wiśniami. Ewentualnie można posypać tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Czekolada Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować