Przekładaniec biszkoptowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest lekko kwaskowe i pachnące truskawkami. Delikatny krem, pachnący kawą oraz zapach truskawek tworzy niepowtarzalny smak. Ciasto jest delikatne, puszyste oraz - niestety kaloryczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Blacha 24x36 cm
    Ciasto – biszkopt
    ¾ szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao
    ¾ szklanki cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy i bułka tarta.
    Krem
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 kostka dowolnej margaryny(ja użyłam Kasi)
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kawy cappuccino waniliowej
    ½ litra mleka
    Ponadto:
    ½ l kompotu truskawkowego
    1 galaretka truskawkowa
    4 łyżki dżemu truskawkowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    4 okrągłe biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasto: jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą, gęstą masę. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać – dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa placki.
    Masa – budyń ugotować bez cukru z kawą, wystudzić pod przykryciem. Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę następnie dodać budyń porcjami i dalej utrzeć na jednolitą masę.
    Truskawki wyjąć z kompotu, sok podgrzać. Dodać galaretkę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać owoce, wymieszać, odstawić do stężenia.
    Spodni placek posmarować dżemem odczekać parę minut aż ciasto wchłonie dżem następnie rozsmarować połowę kremu. Schłodzić w lodówce. Następnie na kremie rozsmarować tężejącą galaretkę z truskawkami, przykryć drugim plackiem, docisnąć. Na wierzch rozsmarować resztę kremu.
    Biszkopty zetrzeć na tarce, posypać ciasto.
    Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami wody, gotować na wolnym ogniu do stężenia polewy. Rozlać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 5 godzin.

Porady

Zamiast truskawek z kompotu można użyć świeżych. Ciasto można też przełożyć wiśniami z galaretką wiśniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować