Bigos z cukinii z kapustą białą

4.5 (199 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty.
Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -około 2 kilogramy cukinii
    -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g
    -500g marchewki
    -3 średnie cebule
    -500g kiełbasy
    -300g białej kapusty
    -pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    -papryka słodka 3 łyżeczki
    -zioła prowansalskie około 0,5 łyżeczki
    -3 ząbki czosnku
    -5 łyżek ketchupu
    -sól do smaku
    -trochę oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z cukinii z kapustą białą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok.

    W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, oraz startą na tarce jarzynowej lub poszatkowaną marchew.
    Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, jeśli kiełbasa nie puści trochę soku należy podlać wodą, żeby się nie przypaliło.
    Dodajemy też pokrojony czosnek. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat oraz przyprawy i ketchup.
    Całość po dodaniu cukinii gotujemy zaledwie 5-7 minut tak by pozostała chrupka :)

    I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Kapusta biała

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować