Bezy z kremem czekoladowo - kawowym

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Robione specjalnie lub gdy zostaną nam białka, bez okazji lub odwrotnie - na specjalne okazje - zawsze jednakowo zachwycają rozpuszczając się w ustach i pozostawiając niezatarte wrażenie.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - białka: 5 sztuk
    - cukier: 30 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka

    - śmietanka (kremówka): 250 mililitrów
    - czekolada (gorzka): 50 gramów
    - kawa (rozpuszczalna): 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Bezy z kremem czekoladowo - kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i małymi partiami cukier. Ubijamy na sztywno. Na papierze do pieczenia nakładamy łyżką kulki bezowe, zachowujemy odstępy. Pieczemy w 140 stopniach przez 45 minut. I tu uwaga, jeśli bezy są małe pieczemy je krócej, jeśli duże dłużej. Najlepiej spróbować jeden przed wyjęciem wszystkich z piekarnika.
  • 2. Kawę rozpuszczamy w odrobince gorącej wody, czekoladę rozpuszczamy w garnku i dodajemy kawę. Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy czekoladę wraz z kawą. Ubijamy na jednolitą masę. Łyżką nakładamy krem na jednego beza i przykrywamy go drugim. Wstawiamy do lodówki by się schłodziły a krem stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować