Robione specjalnie lub gdy zostaną nam białka, bez okazji lub odwrotnie - na specjalne okazje - zawsze jednakowo zachwycają rozpuszczając się w ustach i pozostawiając niezatarte wrażenie.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- białka: 5 sztuk
- cukier: 30 dekagramów
- sól: 1 szczypta
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
Bezy z kremem czekoladowo - kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i małymi partiami cukier. Ubijamy na sztywno. Na papierze do pieczenia nakładamy łyżką kulki bezowe, zachowujemy odstępy. Pieczemy w 140 stopniach przez 45 minut. I tu uwaga, jeśli bezy są małe pieczemy je krócej, jeśli duże dłużej. Najlepiej spróbować jeden przed wyjęciem wszystkich z piekarnika.
2.Kawę rozpuszczamy w odrobince gorącej wody, czekoladę rozpuszczamy w garnku i dodajemy kawę. Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy czekoladę wraz z kawą. Ubijamy na jednolitą masę. Łyżką nakładamy krem na jednego beza i przykrywamy go drugim. Wstawiamy do lodówki by się schłodziły a krem stężał.
Komentarze