Bezy z kremem mascarpone i owocami

4.48 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku do tego lekki krem mascarpone i dla przełamania smaku świeże owoce.

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bezy: 5 białek jaj, 200g cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny.
    Krem: 250g serka mascarpone, 250ml śmietanki kremówki 30% , 3 łyżki cukru pudru
    Do dekoracji: świeże owoce(maliny,truskawki,kiwi), starta czekolada
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Bezy z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Do sztywnej piany dodać ocet lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilkę miksować tylko do połączenia się składników.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 90'C z termoobiegiem. Bezy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub formować łyżką na blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 2, 5h. Po upieczeniu bezy zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
    Krem: mascarpone i śmietankę ubić na sztywny krem, dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Tak przygotowany krem wyciskać rękawem cukierniczym lub nałożyć łyżką na bezy. Całość ozdobić ulubionymi owocami, na wierzch zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować