Tort bezowy z kremem adwokatowym

4.46 (190 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Ciasto jest pracochłonne, ale perspektywa adwokatowego kremu połączonego bezowymi krążkami jest naprawdę kusząca...

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • KAŻDA BEZA:

    4 białka
    szczypta soli
    220 g cukru kryształu
    0,5 łyżeczki octu
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

    KREM AJERKONIAKOWY

    250-300 ml likieru Adwokat
    300-400 g masła
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Alkohole Krem

Tort bezowy z kremem adwokatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone białka ubić z solą. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier( aż masa zrobi się sztywna).Nie przerywając miksowania dodawać ocet i mąkę ziemniaczaną.Dokładnie rozmiksować.

    Pieczenie:
    Pierwsze 5-10 minut w temperaturze 180 stopni
    Potem 65 minut w temperaturze 150 stopni

    Każdą bezę zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia( około 1 godzina).
  • 2. Krem adwokatowy:
    Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak.
  • 3. Upieczone i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym. Można go delikatnie rozsmarowywać lub wyciskać szprycą cukierniczą.

Porady

Zostawić na noc w chłodzie, aby blaty ładnie złapały krem. Tort jest bardzo wysoki, ale wbrew pozorom łatwo się go kroi:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować