Bezy z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie bez:
Białka mieszamy z sokiem z cytryny i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier (sypiąc go łyżka po łyżce). Bicie piany powinno trwać ok. 15 minut. Piana ma być gęsta i błyszcząca.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać rozetki o średnicy ok. 5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem około godziny w temperaturze 130 st. C.
2.Przygotowanie kremu:
Żółtka umieścić w metalowej misce, dodać cukier i ubijać w kąpieli wodnej ok. 10 minut , aż masa stanie się gęsta i biała. Do ubitej masy dodać dwa rodzaje kawy, wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce masy żółtkowej ciągle ubijając. Pod koniec wlać amaretto. Dokładnie wymieszać.
Brać po 2 bezy i sklejać je kremem wyciskanym ze szprycy cukierniczej.
Porady
Tak przygotowane bezy można przekładać kremem o dowolnym smaku.
Komentarze