Bezy z kremem kawowym

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cały smak zamyka się w jednym zdaniu: anielska słodycz bezy i diabelska moc aromatycznej kawy to duet doskonały.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Bezy:
    6 białek
    300 gram cukru pudru
    Łyżka soku z cytryny
    Łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem kawowy:
    6 żółtek
    150 gram cukru pudru
    Łyżka kawy rozpuszczalnej
    Łyżka zmielonej kawy ziarnistej
    3 łyżki amaretto lub innego alkoholu
    200 gram masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezy z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie bez:
    Białka mieszamy z sokiem z cytryny i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier (sypiąc go łyżka po łyżce). Bicie piany powinno trwać ok. 15 minut. Piana ma być gęsta i błyszcząca.
    Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskać rozetki o średnicy ok. 5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem około godziny w temperaturze 130 st. C.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    Żółtka umieścić w metalowej misce, dodać cukier i ubijać w kąpieli wodnej ok. 10 minut , aż masa stanie się gęsta i biała. Do ubitej masy dodać dwa rodzaje kawy, wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce masy żółtkowej ciągle ubijając. Pod koniec wlać amaretto. Dokładnie wymieszać.
    Brać po 2 bezy i sklejać je kremem wyciskanym ze szprycy cukierniczej.

Porady

Tak przygotowane bezy można przekładać kremem o dowolnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować