Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym

3.5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron w sosie maślanym z nutką wina z dodatkiem szpinaku i kurczaka to świetna propozycja na pyszną kolację nie tylko dla dwojga.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    ½ łyżeczki ostrej wędzonej ostrej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    Sól, pieprz
    ½ kostki masła
    3 ząbki czosnku
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 garście szpinaku
    4 gałązki tymianku
    ½ opakowania makaronu bavette
    Parmezan
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Wina Dania z makaronem

Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy. Oprószamy je solę, pieprzem, ostrą wędzoną i zwykłą papryką.

    Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na złoty kolor filety z kurczaka. Kiedy kurczak nabierze pięknego, złotego koloru na patelnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, tymianek i wlewamy wino – przykrywamy pokrywką i dusimy kurczaka około 15 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy szpinak i dusimy kolejne 2-3 minut. Odkrywamy pokrywkę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem, odparowujemy przez 2-3 minuty.

    Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta odcedzamy i przekładamy na patelni – mieszamy.

    Makaron z kurczakiem przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną parmezanu i serwujemy.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować