Spaghetti w winnym sosie z kurkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kurki to jedne z lepszych grzybów, które właśnie teraz smakują najlepiej. Podane z makaronem w prostym sosie winno-maślanym są pyszny, szybki, idealnym na letnie obiady i kolacje daniem, polecam

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram makaronu spaghetti
    250 gram kurek
    1 ząbek czosnku
    2/3 szklanki wina białego
    1 garść pietruszki
    Szczypta kurkumy
    1-2 łyżeczki miodu
    ½ szklanki startego parmezanu
    2 łyżki masła
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti w winnym sosie z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia kurek. Są na to dwie metody 1 – czyszczenie za pomocą pędzelka, 2 – wkładamy kurki do miski, dodajemy 1 łyżkę soli i zalewamy je gorącą wodą, delikatnie mieszamy, kurki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, jeśli kurki są bardzo brudne czynność powtarzamy raz jeszcze.

    Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

    Na 2 łyżkach masła przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Następnie do lekko przesmażonego czosnku dodajemy oczyszczone kurki – dusimy je na maśle około 5 minut. Do kurek wlewamy wino, dodajemy miód (dzięki niemu kurki pozbędą się goryczki) i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie pokrywkę odkrywamy i doprawiamy sos solą i pieprzem i odrobiną kurkumy. Dodajemy 1 łyżkę masła aby zagościć sos.

    Ugotowany, odcedzony makaron przekłada mamy na patelnie z kurkami, dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i nakładamy na talerze, serwujemy gorące,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Makaron Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować